Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rolland - Petr a Lucie

10. 5. 2006

Romain Rolland (1866 – 1944)


Nobelova cena.


Díla:
Jan Kryštof (10 dílů)
Okouzlená duše
Dobrý člověk ještě žije
Petr a Lucie


Petr a Lucie:
Protiválečná novela  francouzského spisovatele stavějící proti úpadku morálních a společenských hodnot válkou rozvráceného světa humanistický ideál čistého milostného citu. Jako vyplývá z úvodní autorské poznámky, děj novely trvá od středy večer 30. Ledna do Velkého pátku 29. Března 1918. Osmnáctiletý Petr Aubier, syn z měšťanské rodiny, zatížené konvencemi své stavovské příslušnosti, se uprostřed válečné Paříže sužované nálety nepřátelských letadel náhodně setkává v metru s dívkou Lucií, jež z existenčních důvodů nedokončila  studium malířství a je nucena živit se proti vlastnímu přesvědčení malováním kýčařských obrázků na objednávku maloměšťáckých zákazníků. Oba mladí lidé, neuspokojení dosavadním životem a vzpírající se šovinistické hysterii válečných štváčů a všeobecnému rozpadu mezilidských vztahů, jehož jsou svědky i ve svém bezprostředním okolí, se do sebe zamilují a vzájemným citem jeden druhému navrací víru v život i sebe sama. Přestože si uvědomují dočasnost  „krásného snu´´, neboť i Petr má být za půl roku povolán do armády. Záměrně se izolují od okolního bludného světa a uzavírají se do samoty své lásky, odhodláni prosadit i proti panující nelidskosti své lidské právo na štěstí. Petr, dosud se jen neuvědoměle bouřící proti morálce rodičů, si pod Luciiným vlivem uvědomuje hlubší kořeny společenské nepravosti a definitivně se odmítá ztotožnit s buržoazně republikánskými ideály své vlasti, v jejímž jménu by měl nasazovat život. Křehký a něžný svět milenců však zákonitě neunikne ničivému vlivu vnějšího světa plného nenávisti a smrti. Na Velký pátek, uprostřed probouzejícího se jara, kdy se milenci chystají konečně završit svou lásku, hynou za náletu v troskách chrámu při poslechu gregoriánských chorálů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

petr a lucie

(kamil, 4. 7. 2008 17:07)

znám lék - já jsem tvůj Petr a Ty moje Lucie, autor Kamil Jansa, vydavatelství Tribun EU, Brno, www.knihovnicka.cz, oddíl moderní literatura. zkus to.

.......

(Terezka, 20. 11. 2007 17:26)

diky:) dostala sem za 1 :P :D

komentář

(Petr Aubier, 10. 4. 2007 21:59)

Jelikož se jmenuji stejně jako představitel hlavní role, tak je přirozené, že jsem se o ni zajímal. Tento článek se mi velmi líbil a kniha ještě více, ale vždy když čtu konec tohoto díla, tak se ve mně něco hne a nedokážu si představit, že bych žil v době 2. světové války. Obdivuji všechny, kteří se z ní nezbláznili a dokázali normálně žít.